WATERGEWENNING ZWEMMEN
 

Eén keer per week hebben we watergewenning op het programma staan. Daarom is het belangrijk dat uw kind een passend badpak/zwembroek in ’t Prieeltje heeft.
Deze activiteit gebeurt in ’t Prieeltje of in het stedelijk zwembad van Sint-Truiden.  We leren het kind omgaan met water. Het aangename gevoel van water over het lichaam. Het koude, het warme, het lekker geurende water laten we voelen, ruiken aan het kind.

Watergewenning gebeurt individueel in de leefgroep van het kind. De leefgroep wordt heel gezellig gemaakt door muziek, geur en door de gordijnen dicht te doen. Alles gebeurt in een rustige sfeer. Bij watergewenning wordt er een voetbadje, ligbad of handbad gegeven en meestal achteraf een massage met body-lotion. Het kind hoeft hiervoor niet te liggen hij /zij kan ook met zijn/haar voeten in water zitten of in de staanplank een handbadje krijgen.

We proberen hiermee de kinderen te laten relaxeren ( ligbad, massage ), hun te laten gewennen aan het contact met water en de relatie te bevorderen met de opvoedster.

Watergewenning, zwemmen, beauty-farm zijn activiteiten waarbij er niets van het kind zelf verwacht wordt. Het kind hoeft geen inspanning te leveren, hij/zij hoeft zich alleen te ontspannen (wat voor onze kinderen misschien toch wel een inspanning kan zijn).

Wat verstaan we onder zwemmen:
Tijdens de watergewenning passen we de zwemmethode van Halliwick toe.  Deze methode houdt als uiteindelijk doel voor ogen het zo zelfstandig mogelijk zijn in het water.  Toegepast op onze kinderen houdt dit een kennismaking met het gevoel van en de mogelijkheden in het water (de weerstand, de opwaartse kracht, de druk, de stuwing, ...) in, om zo over te gaan tot stabilisering van het lichaam in het water.  Er wordt voor elk kind oefeningen opgesteld in verschillende uitgangshoudingen.  Maar het principe is telkens hetzelfde: het kind wordt zodanig vastgehouden (zo weinig mogelijk ondersteuning) dat hij/zij zich veilig voelt, maar toch wordt uitgedaagd om te bewegen.  Ten alle tijden moet het kind een positieve ervaring hebben en wordt er niks gedwongen waar het kind schrik van heeft. 

Dit gaat telkens in het stedelijk zwembad van Sint-Truiden door.  Hiervoor moeten speciale zwempampers voorzien worden (meestal van Huggies).  Voor de grotere kinderen hebben we een speciaal zwembroekje voorzien.  Na de watergewenning in het kinderbad, eindigen we in het warm bubbelbad ter ontspanning.  Soms worden spieren lichtjes gestretcht.

Het voordeel van water is viervoudig.  Ten eerste geeft water een continue druk, dit stimuleert de hoofd- en rompoprichting en bevordert de bloedsomloop.  Vervolgens heeft het kind een grotere bewegingsvrijheid, het is niet zo sterk onderhevig aan de zwaartekracht.  Een derde punt is de weerstand dat het water biedt tegen beweging.  Indien het kind wenst te bewegen, dan moet hij/zij een grotere weerstand overwinnen en dit vergt bijgevolg moeite; een goede oefening voor de spieren.  En een laatste, maar zeker een niet te onderschatte punt is de motivatie.  Het is dankzij de motivatie dat we meer gedaan krijgen van de kinderen, dan op het droge.