MUZIEKACTIVITEITEN
 

Op maandagnamiddag maken we in leefgroep 1 muziek met alle kinderen die aanwezig zijn. Alle kinderen worden in een kring gezet op hun stoel / zitschaal.

Doelstellingen:

    • de namen horen/herkennen van iedereen die aanwezig is
    • de sfeer - het samen zijn
    • het kind centraal plaatsen
    • aanbieden van muziekinstrumenten
    • leren kennis maken met verschillende genres muziek

Hoe:
Tijdens de muziekactiviteit hebben we een begin-  en een slotlied.
Deze liedjes zijn altijd dezelfde (herkenning).

Beginliedje:
Hierin wordt iedereen persoonlijk “welkom” geheten en zeggen we dat we gaan zingen. Dit liedje wordt begeleid met een muziekinstrument. Wanneer het kind zichzelf al “zingend” voorstelt, heeft hij / zij ook een instrumentje vast. Dit instrumentje wordt doorgegeven in de kring. Ook de opvoedsters stellen zichzelf al zingend voor.

Na het beginliedje zetten we een cd /cassette op van een liedje dat we gekozen hebben ( bvb. Samson-liedje : ”een liedje”).  Eerst laten we het horen, daarna laten we het liedje nog eens horen, de kinderen krijgen een instrumentje om ritmisch mee te kloppen.

Midden
In de muziekactiviteit worden er verschillende instrumenten aangeboden.  Ook verschillende muziekgenres komen aan bod.
We proberen ook steeds rekening te houden met verschillende thema’s zoals sinterklaas, kerstmis, valentijn, carnaval, Pasen.

Slotlied
In het slotliedje horen de kinderen dat de muziekactiviteit gedaan is en dat we dessert gaan eten.

Tussen de verschillende onderdelen laten we altijd éénzelfde instrument (knikkertoren) horen zodat de kinderen merken dat er iets nieuws gaat beginnen.